Je potrebné užívať výživové doplnky?

V minulosti nebola taká potreba výživových doplnkov ako dnes. V súčasnosti sa však odhaduje, že prijímame len asi 40 % nutričnej hodnoty z potravy, ktorú jeme. Okrem niekoľkých šťastlivcov, ktorí môžu denne jesť čerstvé produkty z farmy, je väčšina z nás obmedzená na jedlo kupované v supermarketoch a reštauráciách.
 
Hoci ide stále o dobré jedlo, procesy, ktorými sa pestujú, skladujú a pripravujú, im vo všeobecnosti uberajú veľa z pôvodných nutričných hodnôt. Jedným z problémov, ktorým čelíme, je, že dostupnosť potravín s vysokým obsahom nasýtených tukov a cukrov je oveľa vyššia a lacnejšia ako nákup organických potravín s vysokým obsahom vlákniny.
 
To je dôvod, prečo sa nám teraz odporúča užívať výživové doplnky na vytvorenie úplne vyváženej a zdravej stravy. Doplnky môžeme užívať spolu s každodenným jedlom, aby sme doplnili stratené vitamíny a minerály a zabezpečili, že naše telo zostane silné, zdravé a schopné bojovať proti chorobám a zraneniam. Naše telá potrebujú správne palivo, aby mohli fungovať a pokračovať v každodennom živote.
 
Kľúčom k zdravej strave je vyváženosť a striedmosť. Je životne dôležité, aby sme prijali všetky prvky potrebné na to, aby naše telá boli schopné fungovať na svojej najlepšej úrovni. Ak nám chýbajú niektoré z týchto vitamínov a minerálov, stávame sa náchylnejšími k chorobám a nie sme schopní dodať telu energiu, aby mohlo podávať, čo najlepší výkon.

 

Pridanie výživových doplnkov do našej každodennej stravy môže pomôcť poskytnúť mnoho základných vitamínov a minerálov, ktoré potrebujeme pre optimálne zdravie a vitalitu. Niektoré z mnohých dôležitých doplnkových zložiek, ktoré potrebujeme, zahŕňajú antioxidanty, omega 3, potrebné vitamíny A, B, C, DE niektoré minerály.

Vitamin-and-minerals-resized

 

Antioxidačné výživové doplnky sú nevyhnutné v prevencii mnohých chorôb

Antioxidanty zahŕňajú kombináciu životne dôležitých živín, ako sú vitamíny A, C a E, spolu so selénom (minerál). Ako jeden z najdôležitejších doplnkov stravy preukázali antioxidanty schopnosť pomáhať pri prevencii rakoviny, srdcových chorôb, mŕtvice a ďalších chorôb, ktoré môžu byť spojené s procesom starnutia.
 
Rastlinné enzýmy nachádzajúce sa v antioxidantoch sa ukázali ako veľmi prospešné, pretože zlepšujú našu schopnosť tráviť potravu. Fajčiari, ktorí konzumujú veľké množstvo karotenoidov vo svojej strave, majú zvyčajne nižšie riziko vzniku rakoviny pľúc a ženy majú nižšie riziko vzniku rakoviny prsníka.
  
 
Výživové doplnky s obsahom Omega-3 prospievajú kardiovaskulárnemu systému
 
Veľa sa toho napísalo o výhodách výživových doplnkov Omega-3, esenciálnej mastnej kyseliny. Pomáha nám udržiavať zdravie srdca a pomáha správne využívať kyslík v pľúcach, koži a črevnom trakte. Keď sa omega oleje pridávajú ako doplnok stravy k nízkotučnej diéte, pomáhajú udržiavať normálnu zdravú hladinu cholesterolu spolu so zachovaním integrity krvných doštičiek.
 
 
Tieto životne dôležité vitamíny A,C, D a E nás udržujú zdravých
 
Vitamín A (retinol) je cenný pre svoju schopnosť pomáhať udržiavať naše oči zdravé spolu s podporou rastu, chuti do jedla. Vitamín C (kyselina askorbová) napomáha obranyschopnosti nášho imunitného systému a zároveň nás chráni pred baktériami a vírusmi, znižuje cholesterol a podporuje vstrebávanie kolagénu.
 
Vitamín C navyše pôsobí, ako prírodné preháňadlo a zabraňuje krvácaniu ďasien. Vitamín D, ktorí získavame z mliečnych výrobkov, podporuje silné kosti a pomáha odvrátiť choroby, ako je krivica-rachitída. Vitamín E (tokoferol) je prospešný, pretože je to silný antioxidant, ktorý chráni telesné tkanivá pred škodlivými voľnými radikálmi, ktoré môžu poškodiť bunky, orgány a tkanivá. Niektoré problémy spôsobené starnutím môžu mať prospech z dopĺňania vitamínu E a pomáha pri tvorbe červených krviniek.
 
 
Minerály dodávajú vyváženosť našej každodennej strave
 
Medzi doplnkami výživy, ktoré denne prijímame, sú minerály osvedčeným a cenným doplnkom dobrého zdravia. Vápnik je životne dôležitý pre zdravé kosti a je najhojnejším zo všetkých minerálov v našom tele. Je to požiadavka na svalovú kontrakciu, nervové impulzy a sekréciu enzýmov a hormónov. Naše telo sa snaží udržiavať stálu koncentráciu tohto životne dôležitého minerálu v krvi a svaloch.
 
Chróm je ďalší minerálny doplnok zdravia, ktoré organizmus vyžaduje len v stopových množstvách. Zvyšuje aktivitu inzulínu a zdá sa, že prospieva metabolizmu tukov, sacharidov a bielkovín v našom tele.
 
Horčík, nevyhnutný pre dobré zdravie, je štvrtým najčastejšie sa vyskytujúcim minerálom v našom tele. Nachádza sa v kostiach a krvi a je životne dôležitý pre správnu funkciu svalov, nervových funkcií a udržanie silných a zdravých kostí. Zinok, živina ktorú ľudské telo potrebuje pre správne zdravie, nám pomáha rásť a rozvíjať sa. Pomáha tiež udržiavať imunitný systém. Okrem toho pomáha v našej schopnosti cítiť vôňu a chuť. Taktiež sa podieľa na kvalite vlasov, nechtov a pokožke.
 
 
Prečo potrebujeme doplnky stravy
 
Existujú rôzne dôvody, prečo ľudia dnes potrebujú užívať výživové doplnky pre zdravie; toto sú niektoré z najbežnejších dôvodov, prečo sú potrebné.
 
  • Nesprávna strava je hlavným dôvodom, prečo musíme nutrične dopĺňať príjem potravy vitamínovými tabletami a minerálmi. Potraviny, ktoré jeme, nie sú také čisté a organické, ako v minulosti a potraviny sú čoraz viac spracované a syntetické ako predtým. Počas procesu skladovania potravín a varenia jedlo stratí časť živín, predpokladá sa, že počas týchto procesov sa môže stratiť až takmer polovica.
  • Doplnky výživy zvyšujú schopnosť vášho tela správne fungovať a môžete zlepšiť svoje celkové zdravie a znížiť riziko chorôb a zranení prostredníctvom posilnenia imunitného systému. Sú schopné obnoviť všetky nedostatky, ktoré by vás mohli trápiť v dôsledku nesprávnej stravy.
  • Doplnky výživy môžu pomôcť zlepšiť proces hojenia po chorobe alebo úraze. Uistenie sa, že telo dostáva všetko správne palivo, pomôže zabezpečiť, aby sa bunky mohli omladiť a uzdraviť.
  • Nie každý má rád širokú škálu jedál a v týchto prípadoch môžu výživové vitamíny a doplnky pomôcť zabezpečiť, aby vám vo vyváženej strave nechýbala žiadna z dôležitých zložiek.
  • Tehotné ženy môžu získať veľmi potrebné vitamíny a minerály pridaním doplnkov stravy do svojho jedálnička. Existujú určité vitamíny, ako je kyselina listová, ktoré je potrebné počas tehotenstva posilniť a môžu sa dodávať vo forme doplnkov. Výživové doplnky sú skvelým spôsobom, ako sa môžete uistiť, že vaše telo dostáva všetko, čo potrebujete, aby zostalo zdravé a silné vo vašom každodennom živote.
 
Jednoduché zhodnotenie našej stravy a pridanie správnych doplnkov na zvýšenie nášho súčasného príjmu je skvelým spôsobom, ako zlepšiť zdravie a pohodu v našom živote.