Výhody silného imunitného systému

Mať silnú imunitu znamená, že váš imunitný systém je zdravý a funguje optimálne pre podporu vášho zdravia. Väčšinou si ani nevšimnete, že váš imunitný systém pracuje nadčas, aby udržal vaše telo zdravé. Dobre fungujúci imunitný systém plní svoje povinnosti potichu, nepretržite hliadkuje v tele a hľadá akékoľvek vonkajšie látky, ktoré sa mohli dostať dovnútra a v prípade potreby spúšťa kompletnú obrannú stratégiu.
 
Okrem udržiavania dobrého zdravia existuje množstvo výhod spojených so silným imunitným systémom, ktoré by sa nemali považovať za samozrejmosť.
 
imunita 2 (2)
 
Aké sú niektoré výhody silného imunitného systému
 
Lepšia obranyschopnosť
 
Úlohou číslo jedna vášho imunitného systému je chrániť zdravie vášho tela. Silný imunitný systém je najlepšou obranou vášho tela proti vonkajším silám. Či už ide o voľné radikály z prostredia, sezónne zmeny alebo preplnené priestory, robustná imunitná odpoveď pripraví vaše telo na zvládnutie mnohých problémov, ktorým denne čelí. Inými slovami, silný imunitný systém poskytuje lepšiu ochranu a pomáha vám zostať zdravý.
 
Rýchlejšie hojenie rán
 
Silný imunitný systém pomáha hojiť rany rýchlejšie. Keď si porežete, zoškrabete alebo inak poškodíte pokožku, proces hojenia regulujú imunitné bunky. Špecializované biele krvinky pracujú na udržaní rany bez infekcie a vysielajú chemických poslov, nazývaných rastové faktory, aby pomohli opraviť poškodenú oblasť. Oslabený imunitný systém, teda môže mať za následok oneskorené hojenie rán a tým ktorí majú slabú imunitu, sa môže hojiť dlhšie.
 
Menšia únava
 
Silný imunitný systém zvyčajne vedie k zníženiu celkovej únavy a vyčerpania. Keď váš imunitný systém dobre funguje, menej času a energie strávite bojom proti bežným ochoreniam. Ak pravidelne spíte a stále sa cítite unavení, váš imunitný systém môže mať problémy, takže ste spomalenejší.
 
Čistejšia a zdravšia pleť
 
Vaša pokožka je prvou obrannou líniou vášho imunitného systému, ktorá pôsobí ako fyzická bariéra medzi vašim krvným obehom a vonkajším prostredím. A, ako ste sa dozvedeli vyššie, váš imunitný systém je zodpovedný za opravu vašej pokožky, keď je poškodená. Je tiež zodpovedný za boj proti baktériám, ktoré môžu viesť k akné. Preto silný imunitný systém často vedie k zdravšej a čistejšej pokožke.
 
Zdravšie vlasy a nechty
 
To isté platí pre vaše vlasy a nechty. Silný, dobre fungujúci imunitný systém prispieva k zdravším vlasom a nechtom. Výskum zistil, že špecializované imunitné bunky, nazývané regulačné T bunky, hrajú úlohu pri raste vlasov. Dobrou správou je, že živiny pre vlasy a nechty, ako je vitamín C a E, tiež podporujú zdravie vášho imunitného systému.
 
 
8 tipov na posilnenie imunitného systému
 
Pokiaľ ide o udržanie zdravia, posilnenie imunitného systému je vaša priorita. A čo je ešte lepšie, je to jednoduchšie, ako by ste si mysleli. Okrem dôkladného umývania rúk a vyhýbania sa ľuďom, ktorí môžu byť chorí, dodržiavajte tieto rady, aby ste sa ochránili pred vírusmi a podporili silný imunitný systém.
 
1) Pite veľa tekutín
 
Pitie dostatočného množstva tekutín podporuje všetky funkcie vášho tela vrátane vášho imunitného systému. Fľašu s filtrovanou vodou majte vždy pri sebe. Vychutnajte si polievky a bujóny počas celého týždňa. Denne pite bylinkové čaje ako zázvor a echinacea. Obmedzte množstvo koncentrovaných ovocných štiav a sladených nápojov, ktoré pijete, pretože obsah cukru môže zaťažiť váš imunitný systém.
 
2) Čo najviac sa vyhýbajte jednoduchým cukrom
 
Medzi jednoduché cukry patria nielen sladké dobroty a dezerty, ale aj výrobky z bielej múky a rafinovaných obilnín, ktoré sa rýchlo menia na cukor. Štúdie ukázali, že rafinované cukry môžu potlačiť váš imunitný systém ešte niekoľko hodín po tom, čo ich zjete.
 
3) Jedzte bielkoviny s každým jedlom
 
Proteíny sú stavebnými kameňmi vášho tela, vrátane imunitného a detoxikačného systému. Do každého jedla a občerstvenia zaraďte chudé živočíšne bielkoviny a/alebo bielkoviny rastlinného pôvodu (napr. strukoviny, orechy, semená).
 
4) Varte s cesnakom, cibuľou, zázvorom, oreganom a kurkumou
 
Ukázalo sa, že tieto zložky majú protizápalové vlastnosti a cesnak a cibuľa ponúkajú široké spektrum antimikrobiálnych vlastností. Pridajte ich do polievok a zeleninových jedál ako aj do dipov a omáčok pre chuťové oživenie.
 
imunita 2 (1)
 
5) Jedzte viac porcií ovocia a zeleniny
 
Ovocie a zelenina majú vysoký obsah vitamínu C, vitamínu A a fytonutrientov, ktoré podporujú imunitný systém. Zamerajte sa na 3-4 porcie ovocia a 5+ porcií zeleniny, najmä v zimných mesiacoch.
 
6) Doprajte si dostatok spánku
 
Spánok obnovuje a lieči telo. Bez jeho dostatku je optimálna imunitná funkcia takmer nemožná. Začlenenie relaxačných a dychových techník počas dňa na upokojenie stresu môže pomôcť vášmu telu a mysli v noci hlboko odpočívať. Zamerajte sa na 7-8 hodín spánku každú noc.
 
7) Cvičte pravidelne
 
Mierne až stredné cvičenie (približne 30-45 minút) pomáha posilniť váš imunitný systém. Vyhnite sa prepätiu, ako je tréning na vytrvalostné podujatia, keď sa cítite vyčerpaní. Ak sa budete príliš tlačiť, znížite svoju imunitnú obranu.
 
 
8) Pridajte do svojho jedálnička doplnky výživy
 
Vitamín D3: Vitamín D, známy tiež ako slnečný vitamín, je rozhodujúci pre optimálnu imunitnú funkciu a môže vám pomôcť bojovať proti infekciám. Štúdie ukazujú, že primerané hladiny vitamínu D tiež znižujú riziko vzniku kostných abnormalít, ako je osteoporóza.
 
Vitamín C: posilňuje váš imunitný systém tým, že podporuje tvorbu bielych krviniek, chráni vaše biele krvinky a posilňuje kožné bariéry. Odporúčaná dávka je 500 - 1 000 mg počas dňa, ktorá sa má užívať s jedlom a občerstvením.
 
Zinok: Keďže naše telá prirodzene neprodukujú zinok, je dôležité buď konzumovať viac potravín s vysokým obsahom tejto silnej živiny na podporu imunity alebo užívať doplnky obsahujúce zinok. Červené mäso, hydina, ustrice, celé zrná, fazuľa a orechy sú skvelými zdrojmi zinku.
 
Probiotiká: Vaše črevo je neoddeliteľnou súčasťou vášho imunitného systému a zdravý GI trakt poskytuje silnú bariéru proti patogénom. Probiotiká podporujú zdravú črevnú flóru, aby udržali vaše črevo a imunitný systém v špičkovej forme. Hľadajte probiotické značky, ktoré ponúkajú niekoľko druhov dobrých baktérií a obsahujú aspoň 5 - 10 miliárd organizmov na kapsulu.
 
 

 

Zdroje: 

https://immusehealth.com/news/post/5-benefits-strong-immune-system

https://www.orthocarolina.com/media/8-tips-to-strengthen-your-immune-system