Detoxikačné výhody: ako môžete vaše zdravie zlepšiť očistou

Mnohí z nás počujú slovo detox a vnútorne sa chvejú, mysliac si, že to znamená pôst, odšťavovanie a iné extrémne formy deprivácie. Ale, čo ak si o detoxikácii predstavíte skôr vyladenie než generálnu opravu – spôsob, ako sa stravujeme a priviesť svoje telo späť do rovnováhy? Keď sa to robí správne, mierny detoxikačný režim poskytuje plán pre vedomú výživu. Zameriava sa na to, aby vaša pečeň mala živiny, ktoré potrebuje, aby mohla zmobilizovať a vyčistiť všetky uložené toxíny, ktoré môžu oslabiť vašu imunitu a odčerpať energiu.

detox (1)

Čo sú to takzvané toxíny? Toxíny sa k nám dostávajú dvoma spôsobmi: zvonka a zvnútra. Vonkajšie toxíny pochádzajú z environmentálnych expozícií, ako je vzduch, ktorí dýchame, produkty, ktoré si dávame na pokožku a jedlo, ktoré jeme. Toxíny v našich potravinách pochádzajú z nekvalitných živočíšnych produktov, mliečnych výrobkov a rýb; produkty postriekané pesticídnymi chemikáliami; a všetky druhy rafinovaných potravín s vysokým obsahom umelých prísad. Výsledné toxické odpady sa síce eliminujú močením, stolicou a potením, ale nie bez toho, aby si telo vybralo ďalšiu daň.

Detoxikácia organizmu je v skutočnosti normálnou, aj keď nedocenenou každodennou funkciou tela. Naše obličky, pečeň, koža a močový mechúr pracujú na odstraňovaní toxínov a odpadu. Avšak, ak nebudete jesť najčistejšiu stravu, telo môže byť zahltené toxickým nahromadením. Detoxikácia je vo formálnom zmysle pozvánkou na optimalizáciu schopnosti vášho tela zbaviť sa toxínov. Príliš veľa prebytku a máte vo svojich rukách situáciu, ako keď zberači odpadu štrajkujú a nezbierajú odpadky na uliciach. Výsledkom je živná pôda pre choroby.

Našťastie existuje veľa spôsobov, ako môžeme zlepšiť našu vrodenú schopnosť očisty a obnovy, od pitia väčšieho množstva vody až po elimináciu rafinovaného cukru a múky. Mierny detoxikačný plán omladí prirodzenú efektivitu vášho tela, vytvorí zdravšiu základnú líniu a umožní vám udržať si lepšie možnosti pre zdravý život.
 
Existuje veľa detoxikačných plánov, z ktorých si môžete vybrať. Najlepší plán taký, ktorý sa vyhýba spracovaným potravinám, je umiernený, vyvážený, zúžený, veľkorysý a nespôsobuje vo vás pocit ochudobnenia. Rozhodnite sa pre udržateľný plán (namiesto nárazovej diéty ), ktorý podporuje miernu zmenu životného štýlu, oproti radikálnemu, prísnemu plánu, ktorý podporuje fixáciu na extrémne stravovanie.

Dve najväčšie detoxikačné výhody, ktoré treba zvážiť

Znižuje zápal
 
Zápal je spojený s takmer každým chronickým ochorením, pretože poškodzuje zdravé bunky, steny tepien, kĺby, mozgové tkanivo a tráviaci trakt. Očista, ktorá obsahuje veľa protizápalových potravín (ako zelenina, ovocie, orechy, semená, staré obilniny, zdravé tuky a čisté bielkoviny), môže byť prekvapivo liečivá a preventívna.
 
Stabilnejšie hladiny cukru (glukózy) v krvi
 
Všetky sacharidy, ktoré konzumujete, sa premenia na krvný cukor. Čím viac rafinovaných uhľohydrátov jete, tým vyššia je vaša hladina cukru v krvi, čo následne ovplyvňuje metabolické a hormonálne funkcie, vrátane toho, ako ukladáte telesný tuk a hladinu stresových hormónov, ktoré produkujete. Vynechaním rafinovaných uhľohydrátov a sladkých potravín alebo nápojov môžete lepšie regulovať hladinu glukózy v krvi, čo umožní správne fungovanie inzulínových receptorov a produkciu dostatočného množstva hormónov sýtosti (ako je leptín) na udržanie zdravej telesnej hmotnosti.
 
Kvôli týmto dvom hlavným cieľom vám očista po odznení počiatočného šoku môže skutočne pomôcť cítiť sa naozaj dobre.
 
Ďalšie výhody, ktoré môžete od detoxikácie očakávať
 
Vaše chuťové poháriky sa prispôsobia
 
Akonáhle obmedzíte skryté zdroje sodíka a cukru, vaše telo začne mať chuť na nespracované potraviny. Obmedzenie potravín s vysokým obsahom cukru a soli môže dokonca pokaziť vaše chuťové poháriky. Buďte však trpezliví. Môže trvať 10 až 15 dní, kým sa chuťové bunky zregenerujú.

 

Zlepšíte vnútorné napätie

 
Keď budete jesť viac vlákniny, môžete pociťovať určité počiatočné gastrointestinálne ťažkosti, kým sa vaše črevo prispôsobí. Našťastie GI trakt rýchlo reaguje na tieto prospešné zmeny a vaše črevá budú veľmi rýchlo zdravšie, čo môže viesť k zmierneniu plynatosti a pocitu nafúknutého brucha.
 
Budete mať viac energie
 
Zdravé BIO potraviny obsahujú vyššie množstvo vitamínov a minerálov ako spracované potraviny, čo môže prispieť k zvýšeniu úrovne energie. Môžete tiež zhodiť pár prebytočných kíl, čo vám môže priniesť fyzickú a emocionálnu podporu.
 
Zlepší sa vaše sústredenie
 
Spracované potraviny môžu zosilniť mozgovú hmlu a problémy so sústredením. Keď budete jesť stravu založenú na zdravých potravinách, môžete sa cítiť jasnejšie a viac sústredene.
 
Vaša pleť sa rozžiari
 
Vyčistená strava znamená viac vitamínov, minerálov a hydratácie, čo sa prejaví aj na vašej pokožke, vlasoch a nechtoch. Čerstvé ovocie a zelenina obsahujú veľa karotenoidov (beta-karotén), ktoré môžu tiež prispieť k doslova „žiareniu“.
 
Starnete pomalšie
 
Keďže veľké percento konvenčnej stravy je spracované a zbavené prírodných vitamínov, minerálov, antioxidantov a enzýmov, nutričné ​​nedostatky sa rozšírili. Zahrnutie väčšieho množstva čerstvých, skutočných ingrediencií do vašej stravy môže bojovať proti oxidačnému stresu, spomaliť proces starnutia a zlepšiť mentálnu kapacitu
 
Myšlienka očisty je v konečnom dôsledku taká, že sa na nej cítite tak dobre, že upravíte svoje stravovacie návyky a urobíte z nej menej diétu, ale skôr spôsob životného štýlu. Môžete si dať občas drink alebo občas hranolky, ale vytvoríte si nový zdravý základ, ktorý vás povzbudí k tomu, aby ste sa znova a znova dobre rozhodovali.

 

Zdroj: https://www.vitacost.com/blog/detox-benefits/